Четири израза, с които да стимулирате детското самочувствие

04.08.2016 10:13

4 израза, с които да стимулирате детското самочувствие

samochuvstvie

Самочувствието на децата се изгражда трудно и дълго, но се руши по-лесно от пясъчна кула. С малко внимание, тактичност и финес от страна на родителите обаче, то може да бъде непрекъснато и успешно стимулирано.

Днешните деца за жертви на информационния поток, ежедневно те биват буквално бомбандирани от информация и новини, които често достигат до тях чрез детски филмчета и предавания и по своеобразен начин ги претоварват, те са и тези, които оказват пряко влияние върху формирането на детското мислене, светоусещане и самочувствие. Какво мислят за своите вътрешни качества или кои са те, е един от основните въпроси, които занимават умовете им, макар не винаги родителите да си дават конкретна сметка за това.

 

Детското самочувствие е крехко и лесно ранимо. То може да бъде накърнено с една единствена дума или негативна оценка. За радост, лесно може да бъде и стимулирано и подхранено посредством позитивна оценка и положителни послания.  Родителите са тези, които имат пряко и най-голямо влияние върху децата за формирането на правилно детско самочувствие.

 

Следващите четири израза, употребени в подходящи ситуации, биха се превърнали в магически стимул за изграждането и поддържането на крехкото детско самочувствие по здравословен и ненатрапчив за детската психика начин.

 

Ти си смел!
Независимо в каква ситуация или по какъв повод и в какви мащаби, ако детето ви е проявило смелост, отделете няколко минути, за да го похвалите и да му кажете, че се възхищавате от него и от постъпката му. Децата са експериментатори, те обичат да опитват нови умения, да учат нови неща всеки ден и колкото и незначителни да се струват те за родителите, за децата е нужен кураж. Затова изрази като „Ти показа смелост, когато …“ или: „Ти си смел, защото …“ са отличен начин за комуникация с подрастващите. Ежедневни примери за проявена смелост от децата има в изобилие, те могат да са свързани с:

-          Началото на посещаване на спортни занимания

-          Тръгването на градина или предучилищна група

-          Ситуация, в която детето е защитило свой връстник или домашен любимец

-          Преодоляло е ситуация, която преди го е плашела

-          Вземане на самостоятелно решение

Насърчавайте децата си да бъдат смели. Ако децата са възпитани в дух на смелост, те ще вземат правилни самостоятелни решения и в бъдеще. Когато тази смелост бъде отбелязана, те ще се почувстват самоуверени, а самочувствието им ще расте.  

 

Ти напредваш!
Децата се развиват ежедневно. Всеки ден научават нови и различни неща. Не пропускайте да ги похвалите за техните постижения. Изразът „Забелязах, че напредваш успешно…“ можете да използвате в следните ситуации:

-          В отношенията с преподаватели

-          По отношение на поведението

-          Във връзка с постигането на спортни постижения

-          В справянето с времето, необходимо за приключването на определен обем от задачи

-          Все по-успешно справяне с личните отговорности

Когато родителите обърнат внимание на постигнатите резултати, те ще станат очевидни за всички и ще придобият конкретни измерения. Ще забележите как детето ще приеме положително тези факти и ще осъзнае постигнатото, така ще започне да гради собственото си самоуважение.

 

Браво, ти опита!
Когато виждате, че децата ви полагат усилия в дадена дейност, отделят време за това и са последователни, това трябва да се отбележи, независимо, че крайният резултат може да не е достатъчно удовлетворителен. Малко снизходителност ще е от полза, тъй като задачи, които на нас ни се струват лесни, за децата могат да са истинско предизвикателство. Изразът “ Браво, видях, че работиш усилено и упорито, за да …“

-          Не се отказва да довърши задача, която вече не му е толкова интересна

-          Довършва самостоятелно училищния си проект

-          Стреми се да получи висока оценка

-          Преодолява трудности при работа по предварително зададена задача

Децата ще оценят високо вашето мнение по отношение на техните усилия и упоритост. Вашата положителна оценка и позитивно отношение ще ги накара да се чувстват уверени и ще насърчи усилената им работа в бъдеще.

Ти си самостоятелен!
Не пропускайте да отбележите с похвала всяка задача, която детето предприема по собствена инициатива. Самостоятелната мотивираност е от изключителна важност за изграждането на високо самочувствие и увереност в собствените способности. Самостоятелната детска мотивация е нужно да бъде отбелязвана и поощрявана щедро. Така детето ще осъзнае важността от самомотивирането и ще има смелостта да го практикува. Можете са го стимулирате с израза „Ти показа самостоятелност, когато …“

-          Приключи задачата без да ти напомням

-          Въпреки, че ти беше скучно, ти продължи и успя

-          Беше упорит в ученето и подобри резултатите си

-          Погрижи се за братчето/сестричето си, когато ние бяхме заети

-          Не трябваше да те подсещаме, а се досети сам/сама

Вашите деца се чувстват добре ако усещат, че имат правото да вземат самостоятелни решения. Отделяйки по малко от времето си всеки ден, за да обърнете внимание и да изтъкнете положителните моменти от ежедневието им, които постигат стъпка по стъпка, вие ги подкрепяте открито, а това недвусмислено ще подхрани увереността в собствените им възможности и самочувствие. Такова отношение със сигурност ще накара децата да си кажат:  “Чувствам се добре и искам да го направя отново.“

А не е ли и точно това, което всеки родител иска за децата си?